Koronvirüs salgını nedeniyle yaşanan süreçte, tüm dünya, sağlık dışında tarım ve gıdanın en stratejik sektör olduğunu kavradı.
Tarım ve gıda sektörünün kilit taşı ise çiftçilerimizdir.
Artan risk ve belirsizlik koşullarında, toprağa, suya, ağacına, hayvanına sahip çıkan, koronavirüse meydan okuyan, mücadeleye ve üretime devam eden çiftçilerimizi ayakta alkışlıyoruz.
84 milyon insanımızın beslenme ihtiyacını karşılama sorumluluğunu üstlenen, bu zor günlerde, sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmeyi sağlayarak bize umut olan çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftiler Günü’nü kutluyoruz.
İki önemli ders...
Salgın süreci değerler ve algılarımızda önemli değişimler yarattı.
Bu süreçte iki önemli ders çıkardık;
Gıda güvenliği ve gıda güvencesini sağlamak zorundayız. Tarım ve gıdada mümkün olduğunca dışa bağımlı olmadan kendine yeterli olma politikası izlemeli, sağlıklı ve kaliteli güvenli/temiz gıda üretimini artırmalıyız.
Tarımın ve çiftçilerimizin değerini anladık.
Fedakarca üreten, doğaya, toprağa, tohuma sahip çıkan, üretim maliyetleri artar gelirleri azalırken, üretime devam eden, borcuna rağmen yılmadan en yoğun emekle çalışan çiftçilerimizin yanındayız.
Çiftçilerimizi desteklemeliyiz.
* 2019 yılı destekleri tamamen ödenmeli, ek yardım paketleri planlanmalı ve ayrıca 2020 desteklerinin bir kısmı üretimi özendirmek, çiftçilerimizin moral ve motivasyonunu artırmak için avans olarak verilmelidir.
* Çiftçilerimizin, ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak yeter gelir düzeyine ve eğitim olanaklarına ulaşmaları için,
* Çiftçilik mesleğinin sürdürülebilirliğini sağlamak için, çiftçilik mesleğinin hak ettiği prestiji kazanması için hep birlikte mücadele etmeliyiz.
Neden mi?
Tarım Yoksa, Hayat Yok.